on line users

Cerca nel blog

lunedì 24 febbraio 2014

FRITTATTA DI CARCIOFI E PISELLI CZYLI FRITTATA Z KARCZOCHAMI I GROSZKIEM

Fraittata to danie, ktore kazdy zna, wiec nie ma potrzeby go za specjalnie przedstawiac.
We Wloszech frittata serwowana jest jako drugie danie-w towarzystwie salatki, jako samodzielne danie -np. na kolacje lub jako antipasto- pokrojone na male kawalki.
Przepisow na frittate jak i pomyslow na nia jest wiele.
Dzisiaj przedstawiam frittate z karczochami a wlasciwie z "sercami " karczochow oraz  groszkiem.



Skladniki :

- 6 jajek
- 2-3 karczochy
- 4 lyzki groszku (uzylam mrozonego)
- sol i pieprz
- oregano
- lyzka startego Parmezanu lub Grana Padano


Wykonanie :

Z karczochow wyciac serca. Obrobke karczocha przedstawilam w tym poscie.
Wyciete serca (jak to swietnie brzmi !) ugotowac w lekko osolonej wodzie do miekkosci. Odlozyc.
Jajka rozklocic. Dodac sol, pieprz i oregano do smaku. Na koncu wmieszac do masy jajecznej Parmezan, karczochy oraz groszek.
Smazyc na patelni po obu stronach.

Buon appetito !







5 commenti:

  1. Z karczochami brzmi super! I wygląda fajnie. :) A zdjęcie skojarzyło mi się już tak... Wielkanocnie...
    Pozdrawiam :)

    RispondiElimina