on line users

Cerca nel blog

martedì 25 marzo 2014

CARCIOFI FRITTI CZYLI SMAZONE KARCZOCHY

Smazone karczochy ( w j. wloskim : carciofi fritti) to najprostszy chyba sposob na przygotowanie karczochow jaki oferuje kuchnia sycylijska. Dluzej wlasciwie trwa obrobka karczocha niz samo przygotowanie tego dania.
Byc moze nie jest to najzdrowszy sposob na przygotowanie karczochow ale kto je  lubi powinien choc raz sprobowac ich wlasnie w takiej postaci.



Skladniki :

- karczochy (ilosc zalezy od chetnych na to danie)
- olej do smazenia
- sol

Przygotowanie :

Z karczochow nalezy wyciac serca. 
Czynnosc ta wykonuje sie w nastepujacy sposob :


1. Karczochy pluczemy pod bierzaca woda.
2. Ucinamy lodyge kilka centymetrow od nasady kwiatu.
3. Usuwamy zewnetrzne liscie, ktore sa twarde i ciemniejsze.


4. Przecinamy karczocha mniej wiecej w polowie jego dlugosci usuwajac w ten sposob klujace koncowki lisci.

5. Tak przygotowany karczoch przekrawamy na pol (jesli mamy male karczochy) lub na cwiartki (jesli mamy duze karczochy).Ze srodka karczocha usuwamy puszek.



6. Wykrojone z karczochow serca wrzucamy do przygotowanej miseczki z woda z dodatkiem soku wycisnietego z 1 cytryny. Dzieki temu karczochy nie sciemnieja.


Na patelni rozgrzac olej (powinno go byc na tyle na patelni by karczochy byly w nim zanurzone prawie do polowy).
Serca karczochow odcedzic z wody. Osuszyc papierowym recznikiem. Oproszyc sola po czym wrzucac na rozgrzany olej i smazyc z obydwu stron. Po usmazeniu wykladac na papierowy recznik by usunac nadmiar tluszczu.
Serwowac najlepiej gorace.

Buon appetito!


5 commenti: