on line users

Cerca nel blog

mercoledì 12 febbraio 2014

UOVA STRAPAZZATE CON POMODORI SECCHI E SALAME CZYLI JAJECZNICA Z SUSZONYMI POMIDORAMI I SALAMI

Tytulowe "uova strapazzate" to po prostu jajecznica.
W kuchni wloskiej tak jak i polskiej istnieje wiele przepisow na to popularne danie. Dzis przedstawiam wersje z suszonymi pomidorami i salame milanese (rodzaj salami).
Z uwagi na to,ze pomidory konserwowane w oliwie oraz salami sa dostatecznie slone, nie nalezy przesadzac w tym wypadku z sola.



Skladniki :

- 6 jajek
- 5 suszonych pomidorow
- 3 plasterki salame milanese (lub salami innego typu)
- 1 lyzka Parmezanu lub Grana Padano (opcjonalnie)
- odrobina soli i pieprz do smaku
- oregano


Wykonanie :

Pomidory pokroic w paski, salame w kostke.
Jaka rozbeltac w miseczce. Dodac Parmezan lub Grana Padano oraz  niewielka ilosc oregano i pieprz. Ewentualnie doprawic sola.
Na patelni podsmazyc salame wraz z pomidorami. Dodac nastepnie rozbeltane jajka. Smazyc az jajka sie zetna. 

Buon appetito !



A ponizej dojrzewajace migdaly (zdjecia z sierpnia)








2 commenti: