on line users

Cerca nel blog

martedì 23 dicembre 2014

PIERNIK BAKALIOWY

Swieta tuz tuz a u mnie gotowy bakaliowy piernik, ktory definitywnie konczy wszelkie piernikowe wypieki .



Skladniki :

- 2 szklanki maki
- 1 szklanka brazowego cukru
- 1 szklanka mleka
-0,5 szklanki stopionego masla
- 2 lyzki kakao
- 4 lyzki miodu
- 2 jajka
- 1 czubata lyzeczka sody
- 2 lyzki przyprawy do piernika
- 5 lyzek powidel sliwkowych
- 0,5 szklanki posiekanych,suszonych sliwek
- 50 g rodzynkow
- 50 g posiekanych orzechow (wloskich lub laskowych)
- 50 g posiekanych migdalow

Na polewe czekoladowa :
- 100g gorzkiej czekolady
- kilka lyzek slodkiej smietanki 

Wykonanie :

W misce wymieszac make, sode, kakao i przyprawe do piernika.
Maslo stopic wraz z miodem.
Do suchych skladnikow dodac mleko, stopione maslo z miodem, powidla sliwkowe, cukier i jajka. Zmiksowac do polaczenia sie skladnikow. Na koniec do masy wmieszac bakalie.
Piec w keksowce o dlugosci 34 cm w temp. 180 ° C przez okolo 50 -60 minut (do suchego poatyczka).
Po upieczeniu i ostygnieciu udekorowac polewa czekoladowa.
Polewa : czekolade rozpuscic w smietance.

Buon appetito !





4 commenti:

  1. Serdeczne życzenia radosnych Świąt
    w cieple rodziny, pięknie pachnącej choinki,
    zdrowia i energii na co dzień oraz uśmiechu
    i życzliwości na każdy dzień Nowego Roku.
    Buziaki!

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Kamilko- serdecznie dziekuje za zyczenia. Zycze takze Wam wesolych swiat!

      Elimina
  2. a ta czekolada tak pieknie ścieka, aż ślinka leci, czy ścieka..... :)

    Wesołych świąt życzymy i pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Dziewczyny- dziekuje Wam za pamiec i za zyczenia. Sciskam wirtualnie !

      Elimina