on line users

Cerca nel blog

sabato 5 settembre 2015

MELANZANE RIPIENE " A TABACCHIERA " CZYLI NADZIEWANE BAKŁAŻANY

Dzisiaj zapraszam na nadziewane bakłażany, reprezentujące smaczną kuchnię sycylijską . Bezmięsne i proste nadzienie, efekt jednak wspaniały. Polecam !





Składniki :

- 4 średnie bakłażany
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 - 3/4 szklanki passaty pomidorowej
- 3 łyżki startego  pecorino (można użyć parmezanu)
- 3 łyżki bułki tartej
- kilka listków świeżej bazylii
- sól i pieprz
- oregano
- oliwa z oliwek

Dodatkowo :
- pecorino do posypania (opcjonalnie)
- gruba sól morska do oprószenia bakłażanów


Wykonanie :

Bakłażany umyć pod bieżącą wodą. Osuszyć. Przekroić na pół wzdłuż. Umieścić w durszlaku oprószając lekko każdą połówkę bakłażana solą morską. Odstawić na godzinę. W ten sposób pozbędziemy się z bakłażana charakterystycznej goryczki. 
Po upływie godziny osuszamy ręcznikiem papierowym połówki bakłażana z soku, który wypuścił.
W dużym garnku zagotowujemy wodę. Do wrzącej i lekko osolonej wody wrzucamy połówki bakłażana. Gotujemy przez 5 minut uważając by były w całości przykryte przez wodę.
Po upływie tego czasu wyciągamy połówki bakłażana i zostawiamy do ostygnięcia.
Ostygnięte połówki wydrążamy łyżeczką, przekładając wydrążoną pulpę do miseczki.
Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oliwy. Dodajemy ząbek czosnku. Gdy ten się zarumieni jednocześnie aromatyzując oliwę , dodajemy pokrojoną drobno cebulę a po kilku minutach wydrążoną pulpę z bakłażanów. Smażymy aż pulpa całkowicie zmięknie. Na tym etapie dodajemy passatę pomidorową oraz porwane listki bazylii i odrobinę oregano.Solimy i pieprzymy do smaku. Dusimy jeszcze przez około 5 minut po czym wyłączamy gaz i odstawiamy do wystygnięcia usuwając oczywiście ząbek czosnku .Całość powinna mieć konsystencję gęstej masy.
Do ostygniętej masy dodajemy starty pecorino (lub parmezan) oraz bułkę tartą. Mieszamy wszystko do połączenia się składników.
Tak przygotowanym nadzieniem wypełniamy wydrążone połówki bakłażanów.
Wierzch można  dodatkowo posypać startym pecorino (lub parmezanem).Ja wierzch obłożyłam kawałkami pecorino.
Włożyć do nagrzanego do 200° C piekarnika . Piec przez około 20 minut.
Serwować gorące (choć i zimne są również pyszne ).


Buon appetito !





Warzywa psiankowate 2015

Nessun commento:

Posta un commento