Babka z szafranem , do której zrobienia zamiast masła użyłam mascarpone. I to był strzał w dziesiątkę ! Babka dzięki temu nie jest sucha ale ma dość mokrawą strukturę. Do tego ten specyficzny zapach szafranu, który już od momentu pieczenia towarzyszy babce....
Zapraszam !
Składniki :
- 100 ml mleka
- 250 g mascarpone
- 1 torebka szafranu w proszku (0,48 g)
-170 g brązowego cukru
- 4 jajka
- 250 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
dodatkowo :
- masło i bułka tarta do posmarowania foremki
Wykonanie :
Podgrzać mleko. Wymieszać z szafranem do momentu aż ten się rozpuści.
W misce zmiksować mascarpone z cukrem i szczyptą soli . Dodać następnie jajka - wbijać jedno po drugim ciągle miksując. Połączyć z mlekiem wymieszanym z szafranem.
Na sam koniec wmieszać do masy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia.
Piec w temp. 180 ° C przez około 40 - 50 minut ( do suchego patyczka).
Buon appetito !
on line users
Cerca nel blog
lunedì 31 ottobre 2016
domenica 30 ottobre 2016
FARFALLE CON PESTO DI RUCOLA CZYLI MAKARON KOKARDKI Z PESTO Z RUKOLI
Jeśli przygotowaliście już pesto z rukoli, o którym mowa była w poprzednim wpisie to możecie wypróbować pierwszy z serii przepis z wykorzystaniem tego pesto. Tak na początek najprostsza wersja makaronu z pesto. Zaledwie dwa składniki - makaron (wybrałam kokardki) i kilka łyżeczek pesto.
Prosto, szybko i smacznie.
Składniki :
Proporcje dla 4 osób
- 400 g makaronu kokardki
- 6 łyżeczek pesto z rukoli
- parmezan do posypania (opcjonalnie)
Wykonanie :
Ugotować makaron. Wymieszać ugotowany makaron z pesto. Serwować.
Buon appetito !
Prosto, szybko i smacznie.
Składniki :
Proporcje dla 4 osób
- 400 g makaronu kokardki
- 6 łyżeczek pesto z rukoli
- parmezan do posypania (opcjonalnie)
Wykonanie :
Ugotować makaron. Wymieszać ugotowany makaron z pesto. Serwować.
Buon appetito !
Etykiety:
Kuchnia wloska,
makarony,
pesto,
rukola (rucola)
venerdì 28 ottobre 2016
PESTO DI RUCOLA (RICETTA BASE) CZYLI PESTO Z RUKOLI (PRZEPIS PODSTAWOWY)
Kto choć raz spróbował własnoręcznie przygotowanego pesto , ten już raz na zawsze wykreśli go z listy zakupów ! Różnica jest kolosalna. Warto zatem spróbować przygotować pesto samemu.
Pesto z rukoli - co ciekawe - zachowuje piękny, żywy kolor przez cały czas przechowywania. Poniższy przepis posłuży nam jako baza do dalszych "eksperymentów kulinarnych". Zapraszam !
Składniki :
Na około 400 g pesto
- 100 g rukoli
- 100 g parmezanu
- 20 g orzeszków pinii
- 150 ml oliwy z oliwek extra vergine
- 1 mały ząbek czosnku (opcjonalnie )
- odrobina soli i pieprzu
Wykonanie :
Rukolę opłukać.
Parmezan pokroić na mniejsze kawałki.
Orzeszki pinii uprażyć na suchej patelni.
Wszystkie składniki wsadzić do wysokiego naczynia. Zblendować następnie na dość gładką masę.
Przełożyć do słoiczka . Dolać odrobinę oliwy z oliwek, tak by przykrywała wierzch pesto. Przechowywać w lodówce do kilku dni.
giovedì 27 ottobre 2016
FUNGHI PLEUROTUS CON LE PATATE AL FORNO CZYLI BOCZNIAKI Z ZIEMNIAKAMI Z PIEKARNIKA
Boczniaki z ziemniakami z piekarnika to bardzo smaczne "contorno" czyli dodatek do dania głównego. Popularne właściwie w całych Włoszech. Na Sycylii tego typu danie podaje się najczęściej w okresie jesienno - zimowym , zwłaszcza w okresie Swiąt Bożego Narodzenia.
Nie jest to absolutnie żadne skomplikowane danie. Wystarczy kilkanaście minut przygotowania i reszta to już "praca" piekarnika. Efekt, pomimo ubogiej listy składników jest naprawdę zaskakujący. Warto wypróbować !
Składniki :
Proporcje dla 4-6 osób
- 500 g boczniaków
- 1 kg ziemniaków
- pęczek pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- oliwa z oliwek extra vergine
Wykonanie :
Boczniaki opłukać. Osuszyć po czym pokroić.
Pietruszkę dobrze opłukać pod bierzącą wodą. Grubo posiekać.
Ziemniaki obrać po czym pokroić wg własnej preferencji (w talarki lub w ósemki).
W dużej misce wymieszać pokrojone ziemniaki z grzybami i pietruszką. Posolić i popieprzyć do smaku.
polać hojnie oliwą z oliwek.
Przełożyć całość na blaszkę do pieczenia. Włożyć do nagrzanego do temp. 180 ° C piekarnika. Piec przez
około 45 minuy - 1 godzinę.
Podawać najlepiej gorące jako dodatek do dań głównych.
Buon appetito !
mercoledì 26 ottobre 2016
RISOTTO CON BROCCOLI CZYLI RISOTTO Z BROKUŁAMI
Risotto z brokułami to danie praktycznie jednoskładnikowe (nie licząc ryżu) jak i zarazem wegetariańskie.
Punkt wyjścia dla wszelkiego rodzaju risotta z brokułami w roli głównej. Wystarczy bowiem do wersji podstawowej dodać jeden lub kilka innych składników i już możemy cieszyć się jakże różnorodnym posiłkiem. Polecam !
Składniki :
Proporcje na 4 osoby
- 360 g ryżu (Arborio lub Carnaroli)
- 1 duży brokuł (około 500 g)
- 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
- kilka łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki masła*
- 3 łyżki startego parmezanu (opcjonalnie)**
- sól i pieprz
* w wersji wegańskiej można zastąpić oliwą z oliwek
** w wersji wegańskiej można pominąć
Wykonanie :
Brokuł dobrze opłukać pod bierzącą wodą. Podzielić na różyczki po czym zalać zimną wodą, dodać łyżkę sody i zostawić na około 15 minut.W ten sposób usuniemy z brokuła zarówno wszelkie zanieczyszczenia jak i mini insekty.
W międzyczasie w garnku nastawić wodę do gotowania.
Po upływie powyższego czasu ponownie dobrze opłukać brokuła. Wrzucamy opłukanego brokuła do wrzącej, lekko osolonej wody po czym gotujemy przez około 8 minut.
Po upływie przewidzianego czasu wyciągamy łyżką cedzakową różyczki brokuła do miseczki. kilka różyczek odłożyć do dekoracji.Wodę, w której ugotowany został brokuł nie wylewać ! Będzie nam ona potrzebna do risotta.
Na patelni rogrzać oliwę.Dodać opłukany wcześniej ryż oraz ząbek czosnku. Smażyć przez około 3 minuty ciągle mieszając. Dodać następnie ugotowane brokuły. Smażyć razem przez okolo minutę. Dodać następnie chochelkę wody , w której ugotowany został brokuł. Pomieszać.
Dodawać stopniowo wodę - chochelka po chochelce aż do momentu kiedy ryż będzie miękki.
Pod koniec gotowania doprawić solą i pieprzem. Dodać na sam koniec masło oraz starty parmezan. Całość dobrze wymieszać.
Risotto podawać udekorowane różyczkami brokuła.
Buon appetito !
martedì 25 ottobre 2016
NATURA SZWAJCARSKICH ALP W OBIEKTYWIE
Po mojej częściowej eksploracji szwajcarskiego kantonu Wallis chciałabym podzielić się z Wami efektami czyli zdjęciami przedstawiającymi piękno natury alpejskiej.
Natura szwajcarskich alp widziana skromnym okiem mojego równie skromnego obiektywu.
Zapraszam serdecznie !
Widok na Alpy z miejscowości Montana
A poniżej flora alpejska
Widoki ze szlaku
Kolejny rzut na szlak
I ponownie przepiękne okazy roślinności
Górski strumyk
A poniżej majestatyczny Matterhorn
Widoczek z okolic Zermattu
W lesie w okolicy Matterhornu
Krokusy
Poniżej widok Alp z kantonu Uri. Przemierzaliśmy tą drogą by poprzez przejście San Gottardo dotrzeć do włoskojęzycznego kantonu Ticino.
Na przejściu San Gottardo (Gotthardpass), który to znajduje się na skraju dwóch kantonów : Uri i Ticino.
Przejście San Gottardo usytuowane na wysokości 2106 m npm
Na przejciu San Gottardo kończy się relacja ale nie moja szwajcarska przygoda . Pozostaje mi więc zaprosić Was na kolejną relację, która to ukaże się już wkrótce !
Etykiety:
Podróże (viaggi),
Szwajcaria (Svizzera)
Iscriviti a:
Post (Atom)